Bahan-bahan ( 2-3 orang )
• 3cwn tpg beras
• 1/2 cwn tpg gandum
• 4cwn air suam
• >>bahan kuah:
• Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
• Sdkt halia
• Sdkt bwg putih
• Sdkt bwg merah/besar
• Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
• Santan
• Asam keping
• Sdkt garam
• Sedikit gula merah/gula
• >> Bahan ulam
• timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
• >>cili:
• cili merah
• belacan
• garam
• limau
Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment