Monday, December 14, 2009

Laksa Johor

Bahan-bahan ( 12-15 orang )

• 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
• **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
• Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
• udang basah 100gm
• isi ikan kurau - 20 gram dibakar
• 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
• **Bahan B (dimesin)**
• bawang besar - 3 biji
• cili kering - 15 tangkai
• halia - 2 ibu jari
• lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
• serai - 2 batang diketuk
• asam keping - 2 keping
• santan pekat 1 kotak / lebih
• 1 paket kerisik
• 1 paket kecil rempah kari
• bawang putih -3/4 ulas
• **Bahan Hias**
• limau kasturi belah 2 dan buang biji
• timun di racik halus
• tauge buang ekor (segar)
• jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
• bawang besar hiris halus
• lada merah/lada hijau dihiris
• Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
• Kicap kipas udang / kicap manis
• ** Sambal Belacan
• -lada merah 5/6 biji
• -Belacan melaka - 30 gram dibakar
• Bawang Merah 1 biji kecil

Cara-cara

1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan

2. **Penyediaan kuah**

3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi

4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit

5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.

6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan

7. masukkan asam keping

8. tambah garam dan gula untuk rasa

9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk

10. **Sambal belacan**

11. mesinkan semua bahan dan hidangkan

No comments:

Post a Comment